Skötselråd

Lånad från: från jordbruksverket
Så sköter du dina sällskapskaniner 

Att skaffa kanin kan vara ett alternativt för den som gärna vill ha ett sällskapsdjur men tycker att hund och katt tar för mycket tid. Men tänk på att även kaniner är sociala varelser som kräver uppmärksamhet och att den ska skötas på rätt sätt för att trivas. Du måste som ägare känna till och följa de djurskyddsregler som finns för kaniner som hålls som sällskapsdjur. Kaniner behöver sysselsättning och social kontakt.

Kaniner är sociala djur och du bör helst hålla dem i par eller i grupp. (Min kommentar, det går utmärkt att ha två kaniner i två burar bredvid varandra, ofta bråkar kaniner i samma bur eller dominerar varandra på andra sätt). Könsmogna hanar som inte är kastrerade bör dock inte hållas tillsammans. En stimulerande miljö är en viktig faktor för att kaniner ska kunna bete sig naturligt. Miljön i buren ska därför ge möjlighet till sysselsättning. (Min kommentar, bra sysselsättning i buren är en tunnel, liten stubbe att hoppa upp på, små hus, halm som strömaterial, pappersrullar om kaninen inte äter upp dem, aktiveringsbollar, grenar från träd osv). Eftersom kaniner har ett behov av att bygga bo ska djuren ha tillgång till material som går att fläta samman. Exempel på bra material är halm och hö eller liknande.

Måste kunna slipa tänderna
Kaniners tänder växer under hela livet. För att tänderna inte ska bli för långa måste djuren ha möjlighet att slipa dem. Detta är anledningen till att kaniner alltid ska ha tillgång till gnagmaterial, till exempel grenar med bark, pinnar eller rötter.

Foder och vatten
Det här måste du tänka på

  • Det är viktigt att du ser till att kaninerna får vatten. (Min kommentar, den ska ha färskt vatten varje dag, och kaniner ska inte dricka mjölk!).
  • Kaniner ska ha fri tillgång på grovfoder som till exempel hö och gräs.
  • När utfodringen av kaniner förändras ska det ske successivt. Detta är speciellt viktigt när man byter foder från hö till färskt gräs. (Min kommentar, om kaniner utsätts för snabba foderbyten så kan de bli så dåliga att de dör).
Om du håller flera kaniner tillsammans bör djuren ha möjlighet att äta samtidigt. Grovfoder ges med fördel i en så kallad höhäck.
(Min kommentar: bra viktig länk angående foderproblem: Ro
slagstull )

Miljön där kaninerna hålls
Minsta utrymme

Kaniner behöver plats att röra sig på. Djurskyddslagen anger hur stor yta en kanin minst ska ha. Ett utrymme för kaniner får gärna vara större men aldrig mindre än måtten i tabellen nedan. Eventuella hyllplan räknas inte in i ytan. Minimimått för utrymmen där kaniner hålls
Rasstorlek (under 3 kg) Minsta tillåtna yta 0,5 m² Minsta yta per djur vid grupphållning 0,25 m² Minsta yta per avels- hona med kull vid grupphållning 0,5 m² Minsta mått på kortaste sidan 0,5 m Minsta höjd 0,5 m (Min kommentar, minsta mått på en bur för en Dvärgvädur är 100x50x50 cm, men ha gärna större).

Inredning i utrymmet där kaninen hålls

Kaniner behöver både möjlighet att hoppa omkring och att gömma sig för att må bra. I kaninens bur eller annat utrymme ska det finnas en hylla som djuren dels kan sitta på, dels gömma sig under. Storleken på hyllan ska anpassas efter antalet kaniner och alla djur i buren ska kunna sitta samtidigt på hyllan. Hyllan kan exempelvis vara taket på en bolåda. Botten i en kaninbur ska vara täckt med lämpligt strömedel. Nätgolv är bara tillåtet om djuren hålls utomhus i betesbur.

Utomhusvistelse

Det är tillåtet att ha kaniner i bur utomhus även under den kalla årstiden. Vintertid måste buren vara upphöjd från marken för att kyla inte ska tränga upp underifrån. Du kan till exempel isolera burens botten med hjälp av ett tjockt lager frigolit.Om kaniner hålls i ett utrymme där det är kallare än 0°C måste du ge dem uppvärmt dricksvatten minst två gånger per dygn.


Sjukdomar

En frisk kanin har blank päls och är pigg. Den har heller inte rinnande ögon eller snuva. Om kaninen är sjuk brukar ett av de första sjukdomstecknen vara att den sitter ihopburrad i ett hörn i buren och inte är sig själv. Om man umgås med sin kanin (vilket man kan anta att alla kaninägare vill eller i allafall borde) så lär man sig kaninens egenheter och kan på så sätt upptäcka om något inte står rätt till. Innan kontakt med veterinär så kan man kontrollera om:

*Kaninen äter?
*Bajsar/kissar den som den ska?
*Hur känns magen? Hård och uppsvälld eller mjuk?
*Kommer det sekret från nos eller ögon?
*Något uppenbart som tex brutet ben?

Kaniner är bytesdjur i det vilda och brukar således inte visa att de är sjuka/har ont i det första stadiet, så det allra bästa är att kontakta veterinär om det har gått så långt att kaninen verkar sjuk. Många veterinärer har gratis rådgivning via telefon. De flesta uppfödare har erfarenhet av diverse sjukdomar, så det kan vara en bra idé att rådfråga sin" uppfödare också.

http://www.lundbykanin.se/information.html